Acum un an sau doi am scris pentru almanahul Caţavencu un text despre viitor. Da, am făcut-o şi pe asta. Îl redau aici ca pe o posibilă apocalipsă – nici o zi fără sfîrşitul lumii! Vă urez la mulţi ani “unici” în proaspătă obsesie a unicilor, vizitelor, accesărilor.
Anii 2000
Larry Page şi Sergei Brin, fondatorii Google, şi-au adăugat la flota aeriană un Dornier Alpha Jet, un avion de vînătoare uşor. Au permisiune de aterizare undeva lîngă centrul NASA şi spun că flota le e de mare ajutor. Nu recunosc direct proprietatea acestor avioane. Dar se ştie că CEO-ul, Schmidt pe numele său, prieten cu cei doi pomeniţi mai sus, este un pilot împătimit. În Silicon Valley, este o modă ca marii moguli să deţină şi astfel de aparate de luptă aeriană. Larry Ellison, CEO la Oracle, are cîteva avioane de vînătoare de exemplu. (sursa: New York Times, 23 octombrie 2008)
Pauză de filozofare
În vremurile primitive ale şcolii, până prin anii 90, organizarea socială era simplă: fraierul tocilar, geekul, era izolat, batjocorit de toţi, fiecare îşi putea crea un ascendent minim aruncînd o poantă crudă către bietul exemplar. Violenţa şi-a schimbat cumva cursul în ultimii ani, de cînd cu explozia spaţiului virtual. Geek-ul, cu toată istoria frustrărilor lui, se organizează acum în bande şi linşează pe net cam tot ce înseamnă lider, mascul alpha, acţiune “eroică” sau “singulară” etc. Geek-ul e eroul sfîrşitului lumii în viziunea mea.
Istoria limbii
Violenţa interioară a geekului depăşeşte obtuzitatea burgheză, violenţa conservatoare sau nebunia avangardistă. Istoria cuvîntului conţine, de altfel, însăşi agresiunea. Pînă în anii 70 (spune Wikipedia), cuvîntul geek apărea în sintagma “geek show”: geek-ul deschidea de obicei nişte spectacole de bîlci, alerga după nişte găini şi le rupea capul cu dinţii. Geekul este cel care va rupe capul cocoşului c