Orădeanca Vali Tătar nu ţine cont de superstiţii atunci când vine vorba de prepararea mesei de Revelion. Cu toate acestea, de pe masa familiei nu lipseşte peştele, alături de preparatele tradiţionale din porc, sarmalele şi un tort de fructe.
Ca orice gospodină, orădeanca Vali Tătar, de 50 de ani, începe pregătirile pentru întâmpinarea noului an încă din 30 decembrie. „Înainte cu o zi, fac curăţenie în casă şi încep să pregătesc zarzavaturile, fac blatul pentru tort şi ce mai am nevoie pentru a pregăti masa de Revelion”, a explicat Vali Tătar. „Mâncarea o fac în ajun, să fie proaspătă”, a adăugat orădeanca. Pentru masa de Revelion face preparate puţine şi mai uşoare.
„De obicei, gătesc ciorbă de peşte, preparată cu zarzavaturi, usturoi şi bulion. Fără smântână, iar zarvazaturile le călesc puţin, să fie uşoară. Peştele îl pun la sfârşit, cu zece minute înainte să iau supa de pe foc”, explică Vali Tătar.
Deliciu, nu superstiţii
Carnea lipseşte aproape cu desăvârşire de pe masa familiei, felul principal fiind tot din peşte. „Cumpărăm peşte viu în ajun, să fie proaspăt. După ce îl curăţ, îl las să stea condimentat vreo două ore, după care îl prăjesc”, a explicat orădeanca. Ea nu crede în superstiţii şi nu găteşte masa de Anul Nou în funcţie de ce se zice din bâtrâni. „Dacă nu aş avea bani să cumpăr peşte, cu siguranţă aş face un pui la cuptor”, recunoaşte orădeanca.
Pe lângă felurile principale, meniul mai cuprinde salate şi platouri reci. „Mai prepar trei feluri de salate, de boeuf, de vinete şi de cartofi cu ceapă roşie şi platouri reci cu ficat învelit în bacon şi gordon bleu. Nu lipsesc sarmalele, chiar dacă am făcut şi de Crăciun”, a mărturisit Vali Tătar. Desertul va fi un tort cu fructe şi frişcă sau din zahăr ars. „Nu fac mâncare foarte multă pentru că trebuie să fim modeşti şi cumpătaţi, chiar dacă e sărbătoare”, subliniază orăd