Vânătorii timişeni au primit în această perioadă autorizaţii de vânătoare la animale mici. Din iepure şi fazan se pot găti preparate diversificate şi foarte gustoase, în funcţie de preferinţele fiecărui vânător sau a prietenilor acestuia.
Iepurele şi fazanul se pot face atât ciorbă sau tocăniţă, cât şi friptură. În funcţie de gusturi, pentru cina de Revelion se pot face o serie de bunătăţi din acest vânat. Fiecare soţie de vânător, sau gospodină care găteşte carne de iepure, trebuie să ştie că după jupuire, iepurele se frăgezeşte şi se ţine 24 de ore în baiţ, un sos din vin roşu, ceapă tăiată felii şi morcovi.
Dacă mesenii poftesc tocăniţă de iepure, preparatul se face foarte simplu. „Se iau două cepe, trei morcovi, un ardei şi o bucată de ţelină şi se dau prin răzătoare. Se dinstuie, iar apoi se adaugă carnea de iepure tăiată bucăţi. Din când în când se adaugă apă până se face un sos şi rezultă o tocăniţă scăzută. Se poate servi cu mămăliguţă fierbinte sau cu garnitură de cartofi sau orez”, a spus Alina Murariu, fiica unui vânător din Timiş.
Iepurele poate fi preparat şi în ciorbă. „Se taie carnea bucăţi şi se pune la oală fără apă până când se face prima spumă. Se ia spuma şi se adaugă morcovi, ceapă şi ţelină, cu apă şi sare. Când este aproape gata se completează cu făină, bulion şi verdeaţă, dar şi două gălbenuşe amestecate cu 3-4 linguri de smântână”, a mărturisit secretul soţia unui vânător.
„Fricosul” e bun şi la cuptor
Iepurele poate fi gătit şi la cuptor printr-un adevărat ritual. „Se tranşează iepurele şi se aleg pulpele şi carnea macră. Se împănează cu bucăţi de slănină şi usturoi, iar apoi se pun condimente, ulei şi puţină apă, după care se înfoliază şi se bagă la cuptor. Când s-a frăgezit carnea, se scoate folia, se adaugă vin şi se pune din nou la cuptor până se rumeneşte, iar în tot acest timp ie