Dacă în perioada Crăciunului unele cofetării din Deva au avut chiar şi 170 de comenzi într-o singură zi, de Revelion lucrurile sunt la fel. Cele mai multe comenzi vizează torturile şi prăjiturile asortate. De pe listă nu lipsesc cozonacii.
Sărbătorile în care întregul festin culinar pentru trecerea în noul an se pregătea în totalitate acasă, în bucătăria proprie, au apus. Acum, gospodinele moderne găsesc tot ceea ce vor în cofetării. De la prăjituri asortate, la tradiţionalul cozonac şi până la torturi cât mai sofisticate ca aspect şi aromă, nimic nu este imposibil de cumpărat.
Cei care sunt angajaţi în astfel de locuri lucrează la foc continuu în această perioadă a anului. „Cu două zile înainte de Crăciun ne aşteptau clienţii la uşă înainte de a începe programul de lucru. Am avut 170 de comenzi pentru prăjituri, într-o singură zi. Acum, trebuie să facem faţă comezilor de torturi. Ieri, a trebuit să onorez 30 de clienţi, iar astăzi sunt peste 50 de programări”, a declarat Ramona Maier, vânzătoare într-o cofetărie din Deva. Comezi pentru prăjiturile şi torturile specifice sărbătorilor de iarnă s-au primit încă de la 1 decembrie, iar unii hunedoreni au achitat chiar şi zece kilograme de dulciuri.
Tort cu nuci
Printre torturile aflate la mare căutare în această perioadă se numără cele intitulate Veneţia, Trei Ciocolate, Cranţ şi Diplomat. Un kilogram costă 25 de lei. O delicatesă este considerat a fi tortul cu vanilie şi nuci, care ajunge la 40 de lei kilogramul. „În data de 29 decembrie deja aveam o sută de comenzi pentru diferite torturi. Majoritatea femeilor care vin să cumpere sunt persoane până în 50 de ani”, a adăugat Cristina, o altă vânzătoare.