Guvernul a decis: proaspetele mamici vor primi o indemnizatie lunara intre 800 si 4.000 de lei in primii doi ani de viata ai copilului, pensionarii de la stat nu vor mai putea primi si salariu din bugetul public, majorarea salariilor profesorilor a fost amanata, iar demnitarilor nu li se mai deconteaza taxiurile si biletul de avion la clasa I.
Indemnizatia pentru mame va fi, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, a decis ieri, in prima sa sedinta, Cabinetul Emil Boc. Asta inseamna ca mamele nu vor putea primi o indemnizatie mai mare de 4.000 de lei. Primul-ministru Emil Boc a tinut sa precizeze ca legea romaneasca, armonizata acum cu cea comunitrara, este una dintre cele mai generoase din Europa. "In alte state, indemnizatia se da pe o perioada de patru, sase sau opt luni, in timp ce in Romania se acorda pentru o perioada de doi ani", a subliniat Boc. In acest moment, in Romania sunt in jur de 180.000 de mame care primesc indemnizatie.
O alta decizie pe care Guvernul a luat-o in ultima sa sedinta din acest an se refera la reducerea salariilor "bugetarilor de lux", care nu vor mai putea depasi 4.800 de lei lunar, dupa cum a anuntat premierul. O precizare pe care Boc a rostit-o apasat este aceea ca a fost interzis cumulul de venituri de la stat: o persoana nu va mai putea primi de la stat si pensia, si un salariu, simultan. In schimb, orice roman va avea in continuare dreptul de a primi pensie de stat si un salariu de la o activitate pe care o desfasoara in mediul privat. In plus, cei care au beneficiat de salarii compensatorii la pensionare si vor sa lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligati sa returneze integral sumele, in termen de 30 de zile. Exemplul dat de Boc pentru a ilustra aplicarea acestei n