Decoraţiunile de Crăciun îi încântă pe contribuabili şi, în acelaşi timp, le scot bani din buzunar, rotunjind veniturile companiilor de iluminat public şi ale distribuitorilor de electricitate. Sute de kilometri de ghirlande, perdele sau transversale luminoase, zeci de mii de figurine montate pe stâlpi, mii de candelabre cu leduri, sute de brazi împodobiţi în parcuri sau pieţe. În decembrie, de cum cade întunericul, faţa României se schimbă. Fie că eşti în centrul unui ma
Decoraţiunile de Crăciun îi încântă pe contribuabili şi, în acelaşi timp, le scot bani din buzunar, rotunjind veniturile companiilor de iluminat public şi ale distribuitorilor de electricitate.
Sute de kilometri de ghirlande, perdele sau transversale luminoase, zeci de mii de figurine montate pe stâlpi, mii de candelabre cu leduri, sute de brazi împodobiţi în parcuri sau pieţe. În decembrie, de cum cade întunericul, faţa României se schimbă. Fie că eşti în centrul unui mare oraş sau pe uliţele unui sat pierdut în mijlocul Bărăganului ori în creierii munţilor, strălucirea luminiţelor de sărbători îţi aduce aminte că anul se apropie de sfârşit.
Înfrumuseţarea temporară a străzilor sau parcurilor nu vine fără un cost destul de piperat. Potrivit estimărilor unor firme din domeniu, fiecare comună cheltuieşte anual câteva mii de lei pentru instalaţii de iluminat ornamental (unele primării cumpără decoraţiuni noi, altele le repară sau le modernizează pe cele deja existente, la care se adaugă costurile de montare şi demontare). În cazul oraşelor mici şi medii, suma creşte semnificativ. Aici se consumă, în medie, câteva zeci de mii de lei în fiecare iarnă. La Carei, de exemplu, s-au alocat anul acesta 30.000 de lei, iar în Sebeş, circa 125.000 de lei.
Bugetul este mult mai generos atunci când vine vorba de reşedinţele de judeţ. „Valoarea realizării iluminatului festiv de sărbători