Departe de ţară, clujenii stabiliţi în vestul Europei sau în America au nostalgia revelioanelor petrecute în România. Au plecat pentru o viaţă mai bună şi au dus cu ei obiceiurile româneşti, de care îşi aduc aminte mai cu seamă în perioada sărbătorilor de iarnă
Clujeanul Alin Fumurescu se află în SUA, unde predă ştiinţe politice la Universitatea Columbia. Petrece sărbătorile şi revelionul cu români. Pentru americani, revelionul nu e mare lucru. „După o serie istovitoare, «Thanksgiving», «Black Friday», Crăciunul, televiziunile nu oferă mare lucru - reluări de seriale pe fiecare canal. Unde să ieşi cu amicii sau familia? Restaurantele se închid la 1 noaptea”, spune acesta.
Revelion în SUA ca odinioară
Refugiul este comunitatea românească. „Se strâng la câte unul acasă şi serbează după modelul tradiţional, până spre ziuă”, spune Fumurescu. „Revelioanele din SUA seamănă cu cele tradiţionale, de odinioară. Trebuie să vii în America pentru a trăi Anul Nou fără televizor, doar cu prietenii, sarmale, fripturi, murături, muzică lăutărească”, adaugă el.
Ţuica se găseşte pe sub mână
A ajutat la pregătirea meniului: „Bunăoară chiar acum mi-a trasat nevastă-mea sarcina să pun răciturile la fiert”. Depărtarea de casă i-a făcut pe români să aprecieze tradiţiile precum.mersul la biserică, făcutul de cozonaci sau de sarmale. „Alimentele de acasă se găsesc pe sub mână, ca pe vremea răposatului, la magazinele româneşti, poloneze sau ruseşti din oraşele mari. Ţuica e la mare preţ”, explică politologul clujean.
Fără prieteni de Anul Nou
Alţi români exilaţi au mai puţin noroc de sărbători. Adrian şi Ionela Anghel s-au stabilit în Elveţia. „Un cuplu în derivă, căutând o ţară unde meseria să ne fie plătită şi apreciată la justa valoare”, se descrie Ionela. Crăciunul l-au făcut în spital, în gărzi separate. „Ne ved