Reşiţenii sunt cei mai superstiţioşi, atunci când apar în discuţie aspecte cu privire la norocul lor. Fie că este vorba de dorinţe puse în noaptea de Revelion, fie modul aranjare a apartamentului, toate acestea sunt tradiţii respectate cu sfiinţenie în ultima zi din an.
Noaptea de Anul Nou este una plină de superstiţii în tradiţia românească. Unele au legătură cu traiul zilnic de anul ce tocmai va începe, altele, cu alungarea spiritelor rele sau atragerea norocului. Cel mai important lucru este acela de a avea în buzunar o sumă de bani, pentru ca anul ce urmează să fie unul bogat. Tinerii îndrăgostiţi se vor ţine în braţe pentru a avea un an nou plin de iubire. „La miezul noptii, este bine să îţi pui o dorinţă. Sunt mari şanse ca ea să se împlinească“, spune Pavel Gherga. Cei mai mulţi reşiţeni evită să intre în noul an cu datorii. „În fiecare an încerc să-mi plătesc toate cheltuielile pe care le am. Se spune că dacă mai ai de plătit ceva, tot timpul anului vom avea datorii. O altă tradiţie pe care o păstrez este aceea că după miezul nopţii, prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat, pentru că dacă trece pragul o femeie, se spune că aduce ghinion“, este de părere Cristina Petruţ,
Mult optimism pentru noul an
O altă superstiţie este aceea că locuinţa trebuie să fie curată. „Ca să am un an mai bun, fac tot posibilul să am un apartament perfect curat. Bătrânii spun că nu e bine să speli rufe sau să laşi pe ultima sută de metri ultimele pregătiri, pentru că aduce ghinion“, mai spune Cristina Petruţ. Cei mai mulţi reşiţeni spun că pentru noul an este bines ă fi vessel în noaptea de Revelion, iar pe cât posibil să se evite gândurile rele. Tocmi de aceea, petrecerea din ultima noapte din an trebuie să fie una reuşită, iar cei mai buni prieteni să închine un pahar în cinstea unui an plin de sănătate, bani şi înţelegere.