Actiunile americane au incheiat anul 2009 cu cele mai puternice cresteri din 2003 pana in prezent, cresteri conduse de optimismul privitor la refacerea economica si la perspectivele profitabile ale companiilor.
Standard & Poor's 500, indicele de referinta al celor mai relevante 500 de companii americane, a incheiat anul 2009 cu o crestere anuala de 23.5 procente, iar indicele industrial Dow Jones cu o crestere de 18.8 procente, informeaza Reuters.
Aceasta a reprezentat prima crestere anuala a indicilor americani, dupa doi ani consecutivi. In 2008 S&P 500 a scazut cu 38.5 procente atunci cand criza financiara a adus pe Wall Street cel mai rau an de dupa Marea Depresiune.
Acesta este probabil si motivul pentru care joi, in ultima zi de tranzactionare din 2009, investitorii au vandut masiv titlurile detinute la unele dintre cele mai performante titluri din 2009, in incercarea de a marca profitul obtinut. Vanzarea masiva a determinat scaderea indicilor cu pana la 1 procent.
Cea mai mare parte din avansul anual al bursei americane este rezultatul unei cresteri continue de noua luni, crestere condusa de castigurile obtinute in sectoare precum tehnologia si materiale de constructie, existand asteptarea ca, o data trecuta recesiunea, va creste cererea pentru energie, metale si resurse naturale.
"A fost un an de cotitura", a declarat Charles Lieberman, director de investitii la Advisors Capital Management, New Jersey. "Arata cat de puternica a fost revenirea economica".
American Express, Microsoft si IBM au fost companiile din componenta indicelui Dow Jones care au crescut cel mai puternic, in vreme ce pe ultimele locuri au fost General Electric si producatorul de petrol Exxon Mobil Corp.
Semne ale refacerii economice, incluzand peste 70 la suta dintre companii care au depasit asteptarile de p