Vremea proastă, lipsa cofinanţării pentru proiectele UE şi întârzierile la plata subvenţiilor sunt motivele invocate de jucătorii de pe piaţa agricolă pentru rezultatele în continuare sub aşteptări, obţinute anul trecut. Ca în fiecare an, agricultra României depinde aproape în totalitate de starea vremii. Dacă este secetă, dacă sunt inundaţii, dacă bate vântul prea tare, totul are impact major asupra recoltelor şi implicit asupra rezultatelor întregului sistem. „
Vremea proastă, lipsa cofinanţării pentru proiectele UE şi întârzierile la plata subvenţiilor sunt motivele invocate de jucătorii de pe piaţa agricolă pentru rezultatele în continuare sub aşteptări, obţinute anul trecut.
Ca în fiecare an, agricultra României depinde aproape în totalitate de starea vremii. Dacă este secetă, dacă sunt inundaţii, dacă bate vântul prea tare, totul are impact major asupra recoltelor şi implicit asupra rezultatelor întregului sistem.
„Anul 2009 a fost unul dificil din două motive esenţiale. În primul rând, din punct de vedere climatic, nu a fost un an bun şi acest lucru a avut consecinţe asupra producţiei. În alt doilea rând, a perpetuat problema lipsei de funcţionalitate a pieţei agricole, ceea ce a atras pierderi imense”, a spus preşedintele comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, Valeriu Tabără.
Dependenţa de starea vremii se vede cel mai bine probabil când vine vorba de producţia de grâu. În fiecare vară, cantitatea de grâu obţinută este strâns legată de condiţiile meteorologice de peste an. 2009 nu a făcut excepţie de la această regulă. „Recolta de grâu a fost foarte proastă anul acesta. Şi nu este vorba neapărat despre cantitatea obţinută, care este destul de slabă oricum, dar este vorba mai ales de calitatea grâului. Deja am fost nevoiţi să facem importuri pentru a amesteca grâul nostru cu unul de mai bună calitate. A fost un an de care vr