Lituania, care va asigura în 2011 preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), îşi începe mandatul sub auspicii conflictuale, după ce Belarusul a anunţat că închide biroul de la Minsk al organizaţiei, nemulţumit de criticile OSCE la adresa alegerilor prezidenţiale, anunţă NewsIn.
Scrutinul a fost câştigat cu aproape 80% din sufragii de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani. Ceilalţi nouă candidaţi au denunţat fraude masive, manifestaţii de protest ulterioare s-au soldat cu arestări masive, iar OSCE a conchis că scrutinul a fost marcat de nereguli care "nu au reuşit să dea Belarusului noul început de care avea nevoie".
O evaluare pozitivă a scrutinului din partea OSCE era crucială pentru ca Minskul să aibă şanse să primească ajutor economic din partea Uniunii Europene.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Minsk a anunţat vineri că biroul OSCE de la Minsk se va închide, întrucât nu mai există "motive obiective" pentru ca misiunea OSCE să continue. Fără să menţioneze alegerile prezidenţiale, purtătorul de cuvânt a spus că ţara sa "a preţuit" activitatea OSCE şi este nerăbdătoare să colaboreze şi în viitor cu organizaţia, dar "evaluarea rezultatelor misiunii OSCE de la Minsk arată că misiunea şi-a îndeplinit mandatul".
Biroul OSCE la Minsk fusese deschis în 2002 şi avea cinci angajaţi internaţionali şi opt locali. Scopul său era de a asista guvernul din Belarus să dezvolte economia şi societatea civilă.
Tot vineri, poliţia secretă belarusă (KGB) ar fi percheziţionat domiciliile şi birourile unor jurnalişti independenţi, cu scopul de a confisca toate documentele şi dosarele referitoare la alegeri.
Lituania a spus, în calitatea sa de ţară care preia preşedinţia OSCE, că regretă profund decizia Belarusului de a închide biroul organizaţiei, infirmând că mandatul OSCE s-a î