Mai demult, un celebru biolog a fost intrebat ce poate spune despre Dumnezeu, pornind de la adinca sa experienta stiintifica. A raspuns ca in mod sigur acesta are o pasiune excesiva pentru gindaci. Intr-adevar, exista probabil peste un milion de specii de insecte, fata de doar 5ooo de specii de mamifere.
Dintre plante, insa, in mod sigur ii plac orhideele: au fost descrise pina in prezent peste 22ooo de specii! Ceea ce inseamna aproape una la fiecare zece specii de plante.
In 1798, un botanist francez descoperea in Madagascar o specie extrem de ciudata. Desi pe plaiurile originare infloreste din iunie pina in noiembrie, adusa in Europa, ea isi arata culorile in preajma Craciunului. De aici si numele ei.
Dintre multele acrobatii geometrice pe care diferite specii de orhidee le deseneaza cu petalele lor, aceasta descrie una de-a dreptul imposibila. Lunga de peste 30 de centimetri, floarea se continua printr-o trompa anormal de lunga care poate depasi 40 de centimetri. La capatul ei se gaseste nectarul.
#
Puterea unei teorii sta nu doar in capacitatea de a explica observatii existente, cit mai ales in a face predictii care pot fi ulterior verificate. Pina la urma, intreaga stiinta experimentala este o goana pentru argumentarea unor teorii. Nu arhivam, orbi si indiferenti, date, ci avem mereu undeva in umbra gindurilor silueta neclara a rezultatului. Nu am cauta, daca nu am fi gasit deja; undeva la capatul unui parcurs logic se afla traiectoria sperata a raspunsului.
Daca in biologia de laborator calea de la ipoteza la experiment are aceeasi traiectorie logica precum in fizica sau chimie, atunci cind vorbim de evolutie, lucrurile se complica. Experimentul este interzis, iar singura solutie este recursul la un ochi inteligent. Nu conteaza cit crezi, ci mai ales cum crezi! Momentul important nu este cind argumentele inlatura dubiile, ci