Dintotdeauna raliul-raid Dakar a fost considerat a fi unul de risc maxim pentru participanţi. Nu întâmplător, el a fost contestat deseori. Ba chiar şi în Franţa. Însuşi fondatorul probei, Thierry Sabine, şi-a găsit sfârşitul acolo.
Născut pe 13 iunie 1949, la Neuilly-sur-Seine, francezul a fost el însuşi un participant la cursele moto. De altfel, ideea de a pune bazele unui raliul-raid i-a venit în 1977, după ce s-a rătăcit în deşert, în timpul cursei Abidjan - Nisa.
Thierry Sabine şi-a găsit sfârşitul pe 14 ianuarie 1986, într-un moment în care Dakar-ul era deja celebru. În acea zi se desfăşura etapa Niamey - Gourma-Rharous (Mali), în lungime de 843 de kilometri. Concurenţii au luat startul la 4 dimineaţa tocmai pentru că erau condiţii dificile de concurs - furtunile de nisip erau frecvente în acea zonă a Africii.
Director al cursei, Sabine a urcat într-un elicopter pilotat de Francois Xavier Bagnoud, alături de tehnicianul radio Jean Paul Le Fur, cântăreţul francez Daniel Balavoine şi ziarista Nathalie Odent. După spusele sale, fosta campioană a tenisului românesc, Mariana Simionescu, a fost şi ea invitată să-l însoţească pe Sabine, însă a refuzat. Spre norocul ei.
Cum încă de atunci organizatorii raliului-raid se preocupau şi de alte probleme legate de zonele traversate, încercând să-i ajute pe localnici, Sabine s-a întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului din Mali cu care a discutat despre instalarea unor pompe de apă, dar şi despre faptul că un convoi de camioane ale organizaţiei umanitare "Paris du coeur" fuseseră blocate la intrarea în această ţară. Apoi, Thierry a asistat la lovitura de începere a meciului de fotbal dintre echipa din Gao şi cea din Mopti.
În jurul orei 17.00, vremea s-a schimbat brusc, iar prognoza nu era deloc încurajatoare. Cu toate acestea, elicopterul s-a ridicat de la sol şi a pornit spre bivuacul din Gou