Zoom 1275 î.Hr
1275 î.Hr. Apogeul carelor de luptă a fost atins la Kadesh. Dacă am dori un echivalent al bătăliei de la Kursk în versiunea carelor de luptă, Kadesh este cel mai potrivit. Hitiţii, conduşi de Muwatalli II şi având 50.000 de oameni şi 3.700 de care, au fost înfrânţi de armata lui Ramses al II-lea (20.000 de soldaţi şi 2.000 de care). Viteza a învins. Basorelieful e la Abu Simbel, Egipt.
Zoom 680 î.Hr.
680 î.Hr. Împăratul asirian Sennacherib într-un car de luptă, întorcându-se victorios dintr-o campanie. Importanţa carului era deja în declin, fiind utilizat mai mult la paradă. Locul acestuia a fost luat de cavalerie. Basorelieful se găseşte la British Museum din Londra.
Zoom 1300 î.Hr.?
Calul troian, potrivit poetului grec Homer, a fost un şiretlic pus la cale de Ulise pentru a reuşi să cucerească Troia. Se pare că aceasta e prima armă de asediu din istorie. Pictură realizată de Giovanni Domenico Tiepolo în 1773.
Zoom 865-860 î.Hr.
Berbecul de asediu asirian este una din primele maşini de război folosite. Este o combinaţie între turnul de asediu şi berbecul clasic. Într-un basorelief din palatul Tiglath-pileser III, în prezent la British Museum, este prezentat „spărgătorul de ziduri“.
Zoom 305-304 î.Hr.
Heleopolis‑ul este cel mai mare turn de asediu cunoscut, cu care regele macedonean Demetrius I Poliorcetes a încercat să cucerească oraşul Rodos. Asediul a eşuat, vehicolul fiind prea greu.
Zoom 400 î.Hr.
Primele modele de baliste apar în Siracuza în timpul domniei lui Dionisos, însă ajung la apogeu în timpul războaielor romane. În fotografie este o replică a unui model de balistă romană.
Zoom 400 î.Hr.
Catapulta are aceleaşi origini eline ca şi balista, fiind inventată tot în timpul regelui Dionisos al Siracuzei. Diversificarea se face