Piata "dot.com", imobiliarele si serviciile financiare au reprezentat doar cateva dintre "baloanele" care s-au spart in ultimul deceniu.
Vor fi urmatorii zece ani diferiti? Putin probabil. In ciuda promisiunilor de "cuminitire" din partea investitorilor, pietele financiare au obiceiul de a se umfla pana ce explodeaza, iar acest lucru nu prea poate fi schimbat, cred analistii de la Forbes.
Iata cateva piete care vor ajunge, probabil, la punctul de fierbere, in viitorul apropiat:
Aurul
In ultimul deceniu, pretul aurului a crescut cu 300%, datorita faptului ca investitorii il considera un refugiu in fata inflatiei si crizelor de toate tipurile. Insa adevarul este ca, in prezent, aurul nu mai genereaza profituri, pretul sau fiind determinat pur speculativ, in functie de cat sunt pregatiti investitorii sa plateasca pentru el.
China
Cea mai puternica piata emergenta a devenit fabrica intregii lumi, producand orice, de la materiale de constructii la jucarii. Insa datoriile guvernamentale sunt aproape de 70 de procente din produsul intern brut. Iar, prin mentinerea monedei nationale la o rata fixa scazuta fata de dolarul american, China si-a incurajat cetatenii sa investeasca in propria tara, umfland artificial pretul proprietatilor si actiunilor.
Pietele emergente
Investitiile in pietele emergente au fost deosebit de profitabile in 2009, pe masura ce increderea in Statele Unite s-a diminuat. Indicele ETF ce monitorizeaza piata braziliana s-a majorat cu 125% in acest an, insa cresterea economica a Braziliei a fost mai scazuta decat estimarile. Indicele pentru Rusia a castigat 135%, chiar daca produsul intern brut al tarii s-a contractat. Prin urmare, poate nu e cel mai bun moment pentru a investi pe o piata atat de volatila.
Taxele pentru studii superioare
Desi