Niciun monument sau placă memorială nu indică faptul că în oraşul de sub Feleac s-a născut primul fotograf de război din lume
Casa de pe fosta stradă a Sfintei Biserici, azi strada Iuliu Maniu, în care s-a născut Carol Popp de Szathmary nu aminteşte sub nicio formă că acolo s-a născut marele artist fotograf.
O placă memorială a existat pe faţada imobilului de la număul 17, dar aceasta a dispărut fără urmă. Locatarii îşi amintesc că aceasta a fost înlăturată în timpul refaţadizării din anii ’90. „Placa memorială veche nu avea autorizaţie. Aceasta a fost plasată de către un clujean din proprie iniţiativă, care de altfel a mai aşezat plăci asemănătoare şi în alte zone ale oraşului, majoritatea fiind înlăturate”, susţine unul dintre locatarii casei de pe Maniu, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
„Fiind monument istoric, de refaţadizare s-au ocupat autorităţile, iar când s-au finalizat lucrările placa nu mai era de găsit. Nu ştim unde a dispărut. Era haos aici în timpul lucrărilor şi nu ne-am dat seama de lipsa plăcii până la finalizarea refaţadizării”, a adăugat locatarul.
Vechea placă memorială menţiona doar faptul că Popp de Szathmary a fost pictor. Cu toate acestea el a fost un artist mult mai complex, dedicându-se nu numai picturii ci şi graficii, litografiei şi fotografiei. De când a dispărut acea placă improvizată, alta nouă nu a mai fost aşezată pe clădirea de pe Iuliu Maniu, care este un monument istoric şi figurează pe lista întocmită de Institutul Naţional al Monumentelor Istorice.
Placa nu avea autorizaţie
Istoricul Gheorghe Bodea ne-a mărturist că placa memorială montată aici a fost instalată de el, în tinereţe, împreună cu profesorul emerit Dumitru Braharu. „În anii ’67-’70-’72 montam noaptea astfel de plăci, fără autorizaţie. Ne ajuta un student de la artă, Ivan, care le vopsea“, a povesti