Inainte de a pasi cu adevarat in 2010, se mai cuvine o privire calma si realista catre anul politic pe care tocmai l-am parasit. Si ar trebui, poate, sa recunoastem, cu ingrijorare, ca el nu a facut decat sa confirme profetia lui Silviu Brucan. Nu ne-am maturizat in niciunul dintre aceste domenii esentiale.
Spectacolul a fost unul ingrozitor. Dupa 20 de ani de exercitiu democratic, am trait cea mai murdara campanie cu putinta, poate singura din ultimele doua decenii care n-a avut aproape nimic constructiv. Pana si separarea, pentru prima data, a alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, s-a dovedit un esec total.
Ferocitatea campaniilor succesive si subordonarea guvernarii scopurilor electorale, a facut ca vreme de doi ani, Romania sa nu iasa din fibrilatii, cu atat mai grave cu cat se apropiau prezidentialele. Separarea aceasta, fundamentata pe argumente valide, fara indoiala, poate fi aplicata numai in democratii mature, cu institutii puternice.
Tot alegerile ne-au aratat cat de inepta este legislatia noastra electorala, incepand cu un vot uninominal mutant si aberant si continuand cu imposibilitatea de a impiedica votul multiplu. Toate, absolut toate partidele au profitat de aceste brese, de la liberalii care fara redistribuire nu intrau in Parlamant, la PSD, inventatorul turismului si al mitei electorale, la PD-L, elevul care pare sa fi depasit profesorul.
Teoretic, un castig al alegerilor ar putea fi doar rezultatul referendumului, insa numai daca el va determina un proces de revizuire in ansamblu a unei Constitutii depasita si plina de hibe. Revizuirea ar trebui sa exceada cu mult cele doua aspecte cuprinse in intrebarile la care au raspuns romanii in 22 noiembrie.
Mai e insa foarte mult pana departe, iar in acest moment nu vad in politica acea masa critica, care sa fie motorul modernizarii Romani