Vremea frumoasă dar şi pasiunea pentru pescuit au atras de Revelion în Delta Dunării sute de turişti.Aceştia au avut prilejul să facă o cură de peşte sub toate formele posibile, să se plimbe cu barca pe canalele Deltei şi, cu puţin noroc, chiar să prindă câteva exemplare de ştiucă sau crap.
„Borş de peşte, icre de ştiucă, somn la grătar, saramură de crap sunt doar câteva dintre bunătăţile pe care le-am servit de sărbători. Pentru ca mâncarea să pice mai bine am făcut vin fiert, ţuică fiartă, spectacole cu muzică tradiţională lipovenească, plimbări, pescuit. Lumea s-a simţit bine. Am avut şi turişti din Bucureşti“, povesteşte Sorin Florea, patronul unei pensiuni din Murighiol.
Normal, de pe mese nu putea să lipsească piesa de rezistenţă: borşul de peşte, care, spun localnicii, nu are niciunde un gust mai bun decât în Delta Dunării. „Categoric, pe lângă peşte, apă şi vodcă ingredientul indispensabil pentru o ciorbă de peşte adevărată este Delta. Am mai încercat şi prin alte părţi, dar n-a ieşit decât o ciorbă normală, cu tot peştele cărat de la Tulcea, dar apa de la robinet sau mai rău, plată, nu se compară cu cea de Dunăre. Ăsta ar fi al doilea ingredient strict necesar, la găleată, luat direct din canal“, explică Sorin Solotchin, patronul unei pensiuni din Sulina.
„Peştele de borş trebuie să fie cât mai proaspăt. Apoi, nu-l spălaţi prea tare. Jos solzii şi tăiat pe burtă, apoi îi scoatem maţele şi alte măruntaie, fierea mai ales, gătiţi-l o dată cu apa curată şi gata. Mai ales, nu-i scoateţi branhiile şi nici alte «oase amare» pentru că nu există. E doar o legendă întreţinută de cei ce sparg fierea din neîndemnare, iar capetele de peşte sunt cele care dau gust. Icrele, lapţii, măruntaiele de răpitor se pun şi ele la fiertură“, completează Sorin.
An mai slab
La capitolul turişti, proprietarii de pensiuni spun că au stat mai slab decât în