Ai citit vreodata o carte al carui titlu incepe cu "35 de sfaturi practice", "Cum sa...", "Un ghid practic pentru.."? Literatura motivationala isi gaseste usor drumul catre noptiera oricui. Si nu neaparat pentru ca ar functiona.
Neuroprogramarea lingvistica (NPL), constituita ca fiind un mod de a aborda psihoterapia, bazat pe comunicare interpersonala, este "vinovata" pentru ciupercaria de carti motivationale care a impanzit librariile din toata lumea. Mai mult, NPL a dat nastere unei industrii de milioane de dolari anual.
Totul este bazat pe ideea ca esti ceea ce gandesti. Cursurile de NPL au in genere ca scop schimbarea drastica a modului in care o persoana vede lumea, in asa fel incat, intr-o perioada relativ scurta, sa poti transforma orice oportunitate intr-un succes. Sa ai o viata mai fericita, cu alte cuvinte. Sa ai succes in afaceri, sa uiti de necazuri, sa nu cedezi nervos cand sotia vrea divort si altele asemenea.
Un exemplu foarte bun de intelepciune este cartea autoarei amiercane Rhonda Byrne, "Secretul", care a reusit sa-i aduca peste 300 de milioane de dolari. "Secretul" este ca "gandirea pozitiva te ajuta sa iti indeplinesti scopurile".
Cartile lui Dale Carnegie s-au vandut in peste 50 de milioane de exemplare. Unii il considera promotorul curentului literaturii motivationale, acesta fiind autorul cartii "Cum sa castigi prieteni si sa influentei oamenii" (1936).
NPL incearca sa demonteze conceptia ca fiecare persoana are un anumit set de capacitati si indiferent de eforturile depuse, nu iti poti depasi limitele. Oamenii incearca, cu ajutorul psihologilor, sa inteleaga cum functioneaza creierul si cum poti exploata modul in care funtioneaza in folosul tau.
Chiar functioneaza?
Chiar daca, la prima vedere, gandirea pozitiva si tentativele de a depasi limite par atractive, a