Statisticile ne situează pe ultimul loc în cadrul Regiunii Sud-Est, în ce priveşte căsătoriile şi natalitatea. Judeţul are, în prezent, 360.200 de locuitori, cu mai bine de 2.000 mai puţini decât în 2008. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că populaţia e afectată grav de fenomenul de îmbătrânire.
Municipiul şi judeţul Brăila se confruntă cu o gravă criză demografică, pe lângă problemele de natură economică. De la ultimul recensământ, brăilenii sunt cu 20.000 mai puţini. Ultimele date puse la dispoziţie de Direcţia Regională de Statistică Brăila (DRS) stipula, în 2009, o populaţie stabilă de 360.191 persoane, faţă de 362.352, în anul 2008.
„Populaţia municipiului şi judeţului Brăila este afectată de fenomenul de îmbătrânire. În 2009, mortalitatea infantilă a continuat trendul crescător. Nupţialitatea a scăzut, iar divorţialitatea a crescut faţă de anul 2008", precizează conf. univ. dr. Marian Chivu, director coordonator al DRS Brăila.
Cea mai mică rată a natalităţii din Sud-Est
Statisticile arată că, numai în primele nouă luni ale lui 2009, au decedat peste 3.400 de brăileni, iar numărul copilaşilor nou-născuţi a fost cu 1.000 mai mic. La natalitate, ne situăm pe ultimul loc, în rândul judeţelor din Est, după Galaţi, Vrancea, Constanţa, Buzău şi Tulcea.
În ce priveşte mortalitatea infantilă, Brăila se situează undeva la mijloc, cu 25 de copilaşi sub un an, morţi numai în primele nouă luni ale lui 2009. Pe primul loc la mortalitatea infantilă, în Regiunea Sud-Est, se situează judeţul Galaţi.
Fără spor la copii
Numai în perioada ianuarie-septembrie 2009, la Brăila, numărul căsătoriilor a scăzut cu 100 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cu o rată de cinci căsătorii la mia de locuitori, ne situăm pe ultimul loc în topul judeţelor din Regiunea Sud-Est.
Dacă la căsătorii suntem ultimii, la divorţuri contin