Din 2010 vizitatorii se vor plimba prin vechiul Tomis care va fi reclădit tridimensional. În plus, cinci cetăţi situate de ambele părţi ale frontierei româno-bulgare vor fi reconstruite şi introduse în circuitul turistic.
Studenţii informaticieni de la Universitatea Ovidius au făcut deja primul pas pentru reconstruirea trecutului: au refăcut virtual Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa. Ineditul proiect 3D va fi pus la dispoziţia publicului anul acesta, în luna august, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. Vizitatorii vor experimenta astfel o incursiune live în Cetatea Tomis, unde vor putea să vadă o reconstituire tridimensională a atmosferei şi stilului de viaţă din acele vremuri.
A doua realitate „E ca la cinematograf, doar că aici îţi poţi face propriul scenariu“, spune profesorul Dorin-Mircea Popovici, coordonatorul proiectului. Tânăra echipă de cercetători este formată din Ciprian Ilie, anul I la masteratul de Informatică Didactică şi Mihai Polceanu, anul al III-lea la Informatică, la care se adaugă voluntarii care participă din când în când la activitatea de la laborator. Fiecare are sarcini precise: Mihai este programator, iar Ciprian face modelare 3D, însă, din când în când, rolurile se inversează. De altfel, fiecare student încearcă să facă ce-i place mai mult. „Eu oricum eram pasionat de arheologie, aşa că am făcut totul din plăcere. Particip la acest proiect de acum doi ani“, spune Ciprian Ilie, unul dintre studenţi. Pentru acest proiect, laboratorul a fost dotat cu fel şi fel de aparate: proiector, sistem de urmărire a utilizatorului, dispozitiv haptic, care permite atingerea obiectelor virtuale şi modelarea lor. Toate pentru a constitui micul laborator în care iau naştere minuni.
T.O.M.I.S. Proiectul T.O.M.I.S. a început în 2007, când echipa a primit finanţare de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Proiectu