Lucrările meşterului concretizează evoluţia porţilor maramureşene, pas cu pas. Gheorghe Bilţ are 24 de porţi de lemn în miniatură pe care le ţine la loc de cinste. Acestea sunt întruchiparea modelelor originale cu toate elementele tradiţionale care dau atenticitate porţilor din judeţ.
Evoluţia porţilor de lemn din Maramureş poate fi urmărită la Gheorghe Bilţ acasă. Băimăreanul de 72 de ani le ţine la loc de cinste, pe dulapuri şi pe masă şi spune că le-a realizat în 20 de ani. A fost maistru de vagoane la căi ferate, însă arta cioplirii i-a tras dintotdeauna cu ochiul. „Întotdeauna m-au fascinat porţile maramureşene. Mi se păreau interesante încă de mic copil", povesteşte Gheorghe Bilţ. Originar din Vişeu de Sus, bărbatul spune că serviciul l-a adus în Baia Mare, unde şi-a întemeiat o familie şi a îneput să construiască diferite obiecte de artizanat, deşi nu a urmat nicio şcoală în acest domeniu.
24 de porţi în miniatură
Pentru ca porţile lui în miniatură să fie copia fidelă a celor făcute în mărime naturală, Gheorghe Bilţ a studiat şi a citit mai multe cărţi de specialitate pentru documentare. „Am mers la bibliotecă şi am scos cărţi. Avantajul meu e că mă trag din Vişeu de Sus, iar când eram mic mergeam cu tatăl meu în localităţile vecine, unde sătenii încă mai păstrau porţile moştenire de la străbunici", mărturiseşte băimpreanul. Poţile în miniatură sunt realizate din „lemn moale", după cum spune Gheorghe Bilţ, asta însemnând tei, plop şi salcie. Pentru realizarea unei astfel de porţi de lemn, bărbatului nu-i ia mai mult de o lună. „Depinde de gradul de dificultate. Să nu uităm că primele porţi erau doar din nuia, pe care le făceam în cel mult o oră", explică Gheorghe Bilţ. De-a lungul vieţii bărbatul a constuit 24 de porţi, primele dintre ele fiind întruchiparea porţilor ce au fost construite la mijlocul secolului XIX, de când au apăru