Oamenii de afaceri hunedoreni cred că noul an nu va aduce redresări economice spectaculoase în regiunea noastră. Construcţiile, piaţa prelucrării lemnului şi serviciile vor fi puternic influenţate de scăderea prognozată a puterii de cumpărare.
După un an de criză, oamenii de afaceri hunedoreni rămaşi în cărţi privesc cu neîncredere spre 2010. „Va fi un an mult mai greu. În construcţii, cred că vom avea faliment după faliment. E greu să revitalizezi acest sector când nicio firmă nu se mai extinde, iar persoanele fizice nu au acces la creditare”, a declarat Mircea Gruia, administratorul unei firme de profil.
Şi pentru cei care au afaceri în domeniul serviciilor, noul an aduce nori negri la orizont. Dependenţi de puterea de cumpărare a clienţilor, prestatorii de servicii vor fi nevoiţi să-şi restrângă drastic activitatea. „Vom avea mii de şomeri. Adică oameni care vor trăi din ajutorul de şomaj. Iar atunci când nu ai bani, renunţi la o serie de servicii. Îţi faci curăţenie singur, nu mai circuli cu taxiul, alimentezi maşina mai rar iar dacă se strică nu o mai repari. Nu mai vorbesc de a mânca la restaurant sau de cumpărături ca în vremurile bune. Tot domeniul serviciilor va fi afectat”, este de părere, Adrian Comşa, patronul unei firme de catering.
Depind de export
Există domenii ale economiei care au şanse de redresare în contextul în care economia ţărilor din UE îşi va reveni. Industriile de lohn, dependente integral de exporturi, vor fi primele care au şanse de supravieţurie. Şi cei care lucrează în domeniul prelucrării lemnului aşteaptă un semnal bun din afara ţării. „Dacă Germania, Italia şi Franţa îşi vor reveni, avem şanse ca exporturile să crească. Salvarea noastră stă în economia lor”, a spus Gabriel Radu, manager hunedorean.