Rusia a oprit furnizarea de petrol către rafinăriile din Belarus, întrucât cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord privind contractele pe anul 2010, relatează Reuters, citând traderi din cadrul a două mari companii petroliere ruseşti.
Agenţia de presă a adăugat că, deocamdată, tensiunile din fostul spaţiu sovietic nu au afectat tranzitul de petrol rusesc către Uniunea Europeană.
Germania şi Polonia urmăresc, totuşi, îndeaproape desfăşurarea evenimentelor, după ce alimentarea unora dintre principalele lor rafinării a fost oprită în timpul unei dispute similare între Moscova şi Minsk, în 2007.
Sursele citate au precizat că două dintre rafinăriile din Belarus, Naftan şi Mozir, au stocuri pentru a-şi continua operaţiunile încă o săptămână.
Unul dintre traderi a declarat că, luni, după încheierea vacanţei, preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este aşteptat să ia o decizie în acest sens.
O problemă similară, de data aceasta în relaţia cu Ucraina, a avut loc în ultimele zile ale anului trecut, când Rusia a avertizat trei state din Uniunea Europeană, respectiv Cehia, Ungaria şi Slovacia, că livrările de ţiţei prin conducta Drujba ar putea fi sistate din cauza unor conflicte cu Kievul. Problemele s-au rezolvat pe data de 29 decembrie, după ce Ucraina a acceptat o majorare cu 30% a tarifelor de tranzit pentru petrolul rusesc.
Conflictele dintre Moscova şi Kiev declanşează un sentiment de nelinişte în rândul autorităţilor europene, după ce, iarna trecută, au dus la sistarea alimentării cu gaze pentru consumatorii din Uniunea Europeană timp de aproape trei săptămâni. Pe parcursul acestui an, Comisia Europeană a avertizat statele membre să îşi ia măsuri de precauţie în eventualitatea izbucnirii unei noi crize a gazelor în această iarnă.
Un sfert din gazul consumat de europeni provine din Rusia,