Compuşii sintetici, precum conservanţii, se găsesc şi în alimentele sau cosmeticele etichetate de producători drept naturale. Legislaţia internaţională stabileşte că, pentru a putea fi numit natural, un produs alimentar sau cosmetic trebuie să conţină minimum doi la sută ingrediente naturale.
Produsele sută la sută naturale, care conţin exclusiv substanţe organice sunt disponibile în supermarketuri, în locuri special amenajate. Pe lângă acestea există şi categoria produselor organice simple, care pot avea şi ele în componenţă chimicale şi conservanţi, dar într-o proporţie de maximum 30%.
De altfel, în cazul celor două tipuri de produse, legislaţia internaţională prevede norme specifice. Acestea impun respectarea unor reguli foarte stricte în privinţa obţinerii certificării de "produs organic".
Organic, mai mult decât natural
Organismele recunoscute de certificare organică (Soil Association, Ecocert, ICEA şi BDIH) solicită ca un produs organic să conţină minimum 70% ingrediente organice, iar diferenţa până la 100% poate fi constituită din substanţe chimice.
Pe lângă faptul că au foarte puţine adaosuri de conservanţi şi de substanţe chimice, indiferent că este vorba despre alimente sau de cosmetice, plantele utilizate pentru obţinerea produselor organice sunt crescute fară pesticide sau fertilizatori şi nu sunt modificate genetic.
În schimb, cosmeticele naturale nu sunt neapărat organice, pentru că ele pot conţine plante modificate genetic sau tratate chimic şi pot avea substanţe sintetice în componenţă. Un studiu recent, realizat în Marea Britanie de o companie producătoare de cosmetice, arăta faptul că ritualul zilnic de îngrijire şi de înfrumuseţare al unei femei implică folosirea a 515 substanţe sintetice, aflate în compoziţia cosmeticelor.
Folosind aceste produse, femeile se expun riscurilor de a face alergii, iritaţ