Orice noua zi petrecuta in Romania pare sa fie prima zi de criza, iar autoritatile sunt in continuare surprinse de ea ca de o ninsoare in mijlocul iernii. Au crezut ca va trece de la sine in cateva luni, dar, dupa un an, criza pare sa fi decis ca ramane la noi, in patria crizelor.
Guvernul anunta in continuare mii de someri de fiecare data cand occidentalii rasufla usurati ca au scapat de ce era mai rau, asa ca nu putem decat sa speram ca atunci cand lor le va fi foarte bine, ne va si noua mai putin rau.
Pana atunci mai avem totusi de asteptat pentru ca Vestul se lupta cu stabilizarea economiilor. Analistii spun ca recesiunea s-a dovedit a fi mai putin dezastroasa decat se asteptau, dar urmarile ei sunt mai periculoase decat crede lumea, potrivit The Economist.
Poate noi suntem tot mai ingroziti de ce aflam seara la stiri, dar oricat de ciudat ar parea, in afara granitelor Romaniei se spune ca anul 2009 nu a fost deosebit pentru pierderile fantastice, ci pentru ca a fost evitata o catastrofa.
Ce a fost mai rau a trecut, intr-adevar, in cateva luni, dar nu la noi. Declinul economiei mondiale a fost oprit de puterea economiilor emergente care au accelerat primele si care au apasat pedala cat mai mult. China a crescut cu 17% in al doilea trimestru al lui 2009, tragand dupa ea si restul lumii. Astfel, pana la jumatatea anului, toate economiile mari, cu exceptia Marii Britanii si a Spaniei, incepusera deja sa creasca.
Acum, la inceputul lui 2010, tarile care inca mai sunt in recesiune sunt numite "codase" de jurnalistii de la The Economist.
Oricat de usurati sunt Occidentalii acum, nu se poate spune ca pierderile nu sunt uriase. In tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, somajul a ajuns la o medie de 9%, iar in Statele Unite, unde recesiunea a inceput mult mai devreme, nivelul somajului s-