Dolarul nu s-a prăbuşit. Taxele nu s-au întors să ne bântuie. Economiile în dezvoltare ale lumii nu s-au oprit scrâşnind. De la iminenta prăbuşire a sistemului financiar internaţional la profeţia unei recesiuni de zece ani, iată şase dintre cele mai comune predicţii despre criză care s-au dovedit greşite.
Sistemul financiar internaţional se va prăbuşi. Nu s-a întâmplat. În vreme ce pilonii sistemului financiar oscilau pe marginea prăpastiei, iar bursele din toată lumea intrau în cădere liberă, înţelepţii profeţeau o prăbuşire totală a sistemului. Economia „a căzut de pe o culme", a avertizat gurul investiţiilor Warren Buffett. Concluzia naturală a unor asemenea scenarii apocaliptice era posibilitatea ca deponenţii să piardă accesul la fondurile din conturile lor bancare.
De aici până la viziuni cu legea marţială pentru controlul protestelor de stradă şi jafuri asupra birourilor de bănci a fost un pas mic pentru mii de teoreticieni ai conspiraţiei inspiraţi de internet. Sistemul financiar este încă fragil, băncile încă se mai prăbuşesc, creditul este greu de găsit, iar riscurile abundă. Dar sistemul financiar funcţionează, iar percepţia că e prea nesigur ca să fie folosit s-a stins în mare parte.
Criza economică va dura între doi şi zece ani. Nu pare. În toamna lui 2009, economiile Statelor Unite, Europei şi Japoniei începuseră să crească din nou şi multe dintre cele mai mari economii în curs de dezvoltare, precum China, India şi Brazilia, creşteau într-un ritm şi mai rapid. „Pericolul constă în aceea că în loc să avem câţiva ani grei, vom avea o nouă decadă pierdută", avertiza Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard, în toamna lui 2008. S-a dovedit că politicile radicale erau mult mai eficiente în a scurta viaţa recesiunii decât se aşteptase cineva.
Dolarul american se va prăbuşi. N-a fost aşa. În loc de asta, valoarea monedei americane a