Din 2010, vinurile româneşti trimise la export nu se vor găsi doar pe rafturile magazinelor, ci şi într-un cadru mult mai select, după ce MAE a selectat 30.000 de sticle pentru a face cinste viniculturii autohtone în ambasadele noastre din întreaga lume. Unsprezece producători şi-au dorit ca vinurile lor să ajungă pe mesele reprezentanţelor diplomatice româneşti, iar şapte dintre ei au şi reuşit (câştigătorii se regăsesc în coloana din dreapta). „Este pentru pr
Din 2010, vinurile româneşti trimise la export nu se vor găsi doar pe rafturile magazinelor, ci şi într-un cadru mult mai select, după ce MAE a selectat 30.000 de sticle pentru a face cinste viniculturii autohtone în ambasadele noastre din întreaga lume.
Unsprezece producători şi-au dorit ca vinurile lor să ajungă pe mesele reprezentanţelor diplomatice româneşti, iar şapte dintre ei au şi reuşit (câştigătorii se regăsesc în coloana din dreapta). „Este pentru prima oară când are loc o asemenea iniţiativă. Procedura nu a constat efectiv într-o licitaţie, ci într-o degustare, iar costurile sunt prevăzute în cheltuielile de protocol ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE)“, explică Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinurilor, partenerul MAE în acest proiect.
Aşadar, în condiţiile în care procesul nu s-a derulat după normele stricte ale licitaţiilor publice, cum s-a făcut selecţia? Aparent, cu voie bună. Din comisia responsabilă cu selecţia mostrelor au făcut parte, printre alţii, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, cunoscut ca un pasionat al viniculturii româneşti, şi câţiva reprezentanţi ai Ambasadei Franţei. Fără a şti ce li s-a pus în pahare (au existat 32 de probe de vin alb şi 35 de probe de vin roşu), aceştia au degustat fiecare vin în parte şi l-au notat în funcţie de aspect, miros şi gust. De altfel, o privire asupra preţului de comercializ