Pe 1 noiembrie 2009, Ministerul francez al Sănătăţii a primit un comunicat din partea Agenţiei Europene pentru Sănătate (EMEA) prin care se anunţa că o singură doză de vaccin pandemic este suficientă pentru a proteja organismul împotriva gripei provocate de infectarea cu virusul A/H1N1. Sursa: Reuters
"În acea zi, am realizat că cele 94 de milioane de doze de vaccin de care dispuneam erau prea multe", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate din Franţa, citat de publicaţia "Le Parisien".
Astfel, s-a decis atât donarea cât şi vânzarea unui număr mare de doze de vaccin ţărilor care îl solicită.
De două luni, autorităţile sanitare de la Paris încearcă să îşi vândă vaccinul, mai multe ţări, printre care şi România, purtând negocieri în acest sens.
Franţa a abordat poziţia de principiu în comercializarea surplusului de vaccin: a decis vânzarea lui la preţul de achiziţie, fără niciun adaos. De teama pandemiei şi la recomandările iniţiale ale OMS, Ministerul Sănătăţii de la Paris a achiziţionat unui număr dublu de doze de vaccin. În prezent, Franţa dispune de vaccin impotriva gripei porcine din patru surse, după cum urmează:
vaccinul furnizat de Institutul Sanofi-Pasteur, la preţul de 6,25 de eurovaccinul produs de Glaxo Smith Kline, cu preţul pe doză de 7 eurovaccinul Novartis, cu preţul de 9,37 euro vaccinul realizat de The Baxter, al cărui preţ de vânzare este de 10 euro pentru o doză.
Germania şi Olanda încearcă să scape de vaccin
Potrivit AFP, alte două ţări care au surplus de vaccin pandemic încearcă să îl vândă ţărilor care îl solicită.
Decizia face parte din încercarea de reducere a costurilor campaniilor de imunizare.
Până în prezent, doar Franţa a încheiat un contract de achiziţie cu Statul Qatar, care a achiziţionat 300.000 de