Scufundările au ajuns un hobby pentru care tot mai mulţi tineri scot din buzunare mii de euro anual. „Scuba diving“ a prins la noi în ultimii trei ani, iar numărul pasionaţilor de scufundări din România a trecut deja de 500. Împătimiţii cheltuiesc sume consistente pe echipamente şi expediţii.
„Odată ce te-ai hotărât să practici scufundările, înseamnă că ţi-ai făcut socotelile şi că eşti dispus să mănânci şi iaurt doar ca să-ţi ajungă banii pentru o bucată de echipament", îşi începe povestea Horaţiu Secaşiu (28 de ani), unul din puţinii pasionaţi de „diving" din Cluj.
El s-a îndrăgostit de acest sport în urmă cu mai bine de doi ani, bifând până acum câteva expediţii în Croaţia, Egipt sau la Marea Neagră. Nota de plată pentru un asemenea hobby nu este deloc de neglijat. Preţul unui curs de brevetare porneşte de la 300 de euro, iar cursurile trebuie mereu actualizate, în funcţie de dificultatea sau de adâncimea la care vor avea loc scufundările. O expediţie în Egipt sau Croaţia, cele mai accesibile destinaţii pentru practicarea acestui sport, înseamnă o cheltuială de cel puţin 700 de euro.
„Trebuie să-ţi găseşti un partener de scufundare"
Preţul unui echipament este cuprins între 4.000 şi 5.000 de euro. Acesta trebuie însă îmbunătăţit anual, pentru că orice defecţiune tehnică poate fi fatală. Din cauza numărului relativ redus de scufundători, găsirea partenerului de scufundare, unul dintre cele mai importante aspecte în acest sport, numit în termeni de specialitate „buddy", este una dificilă.
„Trebuie să-ţi găseşti un partener pe care să‑l cunoşti foarte bine, care să nu-ţi pună viaţa în pericol prin manevrele lui şi care, în caz de nevoie, să te şi poată ajuta", a explicat Horaţiu Secaşiu.
Răzvan Moldovan, lângă o epavă din Marea Roşie
„A dat cu capul de fundul unei bărci"
Forumul scubaboard.ro este singurul d