E o observatie oarecum marginala si dincolo de formularea ei nu as vrea sa se inteleaga sub nici o forma ca as fi din cale afara de incintat de candidatura odraslei lui Silviu Prigoana.
DISPROPORTIA e nota cea mai stridenta a receptarii publice a acestei candidaturi. E, as zice, o disproportie dubla.
a) in cele aproximativ 2 saptamani de cind stim cam cine sint cei care se vor infrunta in colegiul din care va merge inlocuitorul in Parlamentul Romaniei pentru Bogdan Olteanu, atentia mediatica e una excesiva vizavi de aceste alegeri partiale. Cred ca nu exagerez daca spun ca focalizarea mediatica a acum e comparabila cu, de pilda, cea din campania electorala pentru Primaria Generala a Capitalei. Sigur – sigur, exista si un context care explica multe in aceasta privinta: sint in aceasta perioada citeva saptamani aride pentru mass-media, asa incit multe subiecte care ar prinde un loc secundar pe agenda publica stau acum in prim plan mai mult decit intr-o perioada obisnuita.
b) disproportia in materie de apreciere si de judecare a unei asemenea candidaturi. Se repeta, mutatis-mutandis, raportarea mediatica de la Elena Basescu. Si atunci, si acum candidatii au fost aspru criticati de presa; la fel si cei care au stat in spatele lor. Doar ca – aici e, de fapt, accentul pe care vreau sa il pun – in alte dati, in conditii comparabile, dpdv mediatic am avut cel mai adesea tacere, cind nu chiar incurajare.
Nu vreau sa spun ca tipul de raportare al presei de acum e neaparat incorent. Remarc doar citeva asimetrii si le propun spre reflectie.
P.S. Intrucit in colegiul din Capitala in care vor avea loc in curind alegeri partiale pentru Parlamentul Romaniei candideaza doar doi politicieni, e exclus ca vreunul dintre ei sa iasa, la final, pe pozitia a treia. Reamintesc: e pozitia de pe care a fost extras in noiembrie 2008 si adus in Parlament Bogdan Olt