Pe 30 decembrie am ajuns la New York. În fața aeroportului așteptau două taxiuri. Pînă cînd am adus bagajele în dreptul lor, s-au ocupat. Am așteptat cîteva minute pînă să vină un alt taxi. Mă bucur că am așteptat.
Cel de al treilea taxi era condus de domnul Ochișor Nicanor, român născut în Bucovina și emigrat în Statele Unite pe la începutul anilor ’80. Lucra în departamentul de radio-telecomunicații pe un vapor cînd s-a decis, împreună cu un alt prieten să ceară azil politic în Spania. Datorită timpului lung de așteptare pînă la obținerea cetățeniei, au hotărît să plece mai departe pînă în Statele Unite. M-a impresionat foarte mult povetea lui mai ales pentru faptul că pentru a putea să-și aducă soția lîngă el a trebuit să aștepte 7 ani.
A vorbit la un moment dat cu cineva în românește. Ne-a spus apoi că vorbise cu domnul George Dinu, autorul cărții ‘Către fața nevăzută a New York-ului’. Cartea a fost inspirată chiar din experiențele trăite de autor în drumul său ‘ilegal’ de a ajunge cetățean american. După o aventură incredibilă și după ce a fost foarte aproape să moară în încercarea de a emigra, domnul Dinu, aflat în Canada, a fost ajutat chiar de domnul Nicanor să treacă granița în Statele Unite.
Singurii români pe cere îi apreciez fără rezerve sunt cei care au avut puterea să emigreze. Ca să supraviețuiască ei au aplicat aceeași strategie ca acum cîteva sute de ani cînd fugeam din calea năvălirilor barbare. Deși ei nu au pîrjolit ogoarele și otrăvit fîntînile în urma lor, de acest lucru am avut grijă noi cei rămași în România. Pe vremuri fugeam de alții. Acum ar trebui să fugim de noi…Din păcate pentru noi, nu este la fel de ușor…
L-am întrebat cum a fost la alegeri. Românii de peste ocean nu-l au la inimă pe Geoană. Se pare că pentru ei, dezicerea de trecutul comunist de toată rușinea, este mai importantă decît faptul că ai făcu