Cresterile de venituri din accize (+27%) si din impozitul pe venit (+4%) ar urma sa sustina majorarea cu 7,5% a incasarilor bugetare de anul acesta, in scenariul revenirii economiei in teritoriul pozitiv, cu 1,3%, conform proiectului de buget pe 2010.
Estimarile sunt totusi mai temperate fata de prognozele pentru 2009, cand oficialii guvernamentali prognozau venituri mai mari cu 18%, estimari contrazise ulterior de realitate si corectate prin doua rectificari bugetare, veniturile scazand de fapt cu 6%.
Ministerul Finantelor isi propune sa rotunjeasca nivelul veniturilor bugetare din impozitarea economiei la 30% din PIB, fata de 29,8% in 2009, si mizeaza pe majorarea fondurilor nerambursabile atrase de la UE de la 1% la 1,3% din PIB.
In total, veniturile publice ar trebui sa urce la 31,3% din PIB, in timp ce cheltuielile scad de la 38% la 37,3% din PIB.
Este insa greu de crezut ca s-ar putea inregistra o crestere a colectarilor bugetare in conditiile in care cota unica si TVA vor ramane nemodificate, iar asteptarile nu sunt foarte optimiste in ceea ce priveste revenirea consumului si a productiei, firmele anuntand continuarea disponibilizarilor. Chiar si Finantele anticipeaza ca economia va ramane pe minus in primul semestru.
Anul trecut companiile si-au diminuat cifra de afaceri, iar profiturile au fost in cadere libera, ceea ce s-a vazut la nivelul impozitelor colectate, care au scazut cu circa 6% fata de 2008. Accesul mai dificil la credite s-a reflectat in 2009 in reducerea consumului de bunuri si servicii care a dus la diminuarea incasarilor din TVA, precum si a sumelor colectate din impozitarea profiturilor din retail.
In acest an autoritatile se asteapta sa incaseze din TVA, principala resursa a bugetului de stat, venituri de 35,5 mld. lei, nivel apropiat de cel din 2009. Un plus de 3,5 mld. de lei fata de 2009 ar urma sa prov