Procesatorii din industria alimentara, segment care asigura 11% din PIB - aproximativ 15 miliarde de euro -, nu vad o revenire a consumului in 2010 si sustin ca scaderea va continua cel putin in prima jumatate a acestui an, chiar daca la valori mai mici decat in 2009.
"Piata conservelor se va diminua cu cateva procente in 2010, dar scaderea va fi mai mica decat cea inregistrata anul acesta (de 10% in volum si stagnare in valoare - n.red.). Cred ca economia va scadea in continuare in primele sase-noua luni, dar depinde foarte mult de inertia Romaniei comparativ cu pietele externe", a afirmat Robert Redeleanu, directorul general al Scandia Romana, cel mai mare producator de conserve din carne de pe plan local cu afaceri de peste 53 mil. euro in 2008.
Consumul de mezeluri s-a diminuat anul trecut, de asemenea, cu peste 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, la aproximativ 700 mil. euro.
Oamenii de afaceri si managerii companiilor din industria alimentara sustin ca aceasta scadere a consumului de alimente va fi determinata atat de lipsa proiectelor noi din constructii in 2010, cat si de lipsa de flexibilitate a bancilor in ceea ce priveste creditarea, de nevoia de a plati creditele accesate in anii precedenti si de cresterea ratei somajului.
"Cea mai grea perioada va fi in primul trimestru al anului", sustine George Christoforidis, directorul general al producatorului de bauturi alcoolice Alexandrion.
In plus, atat producatorii de carne de porc si pasare, cat si producatorii de lactate si legume-fructe nu vor mai beneficia incepand din acest an de o parte din subventiile acordate de Uniunea Europeana Romaniei in ultimii trei ani, in urma aderarii. Aceasta ar putea determina cresteri de preturi de pana la 20% la mai multe categorii de alimente si va reorienta consumatorii tot mai mult catre produsele ieftine si catre marcile private ale