Editurile româneşti vor lansa pe parcursul lui 2010 romane ale unor mari scriitori: Herta Müller, Orhan Pamuk şi Vladimir Nabokov. Humanitas Fiction le oferă cititorilor „Leagănul respiraţiei“ de Herta Müller, Polirom mizează pe „Muzeul inocenţei“ de Orhan Pamuk.
„Atemschaukel" (tradus în româneşte cu titlu provizoriu „Leagănul respiraţiei") va fi publicat în România, în luna mai, de Humanitas Fiction.
Romanul, scris după o serie de convorbiri ale Hertei Müller cu poetul originar din Sibiu, Oskar Pastior, care a decedat în 2006, are ca temă deportarea etnicilor germani din România în lagărele de muncă din URSS, în 1945. Volumul povesteşte aventurile lui Leo Auberg, care a fost deportat într-un lagăr de muncă din Ucraina, la vârsta de 17 ani. Cartea conţine toate experienţele traumatizante ale lui Pastior (frigul, foamea sau munca istovitoare), care a petrecut cinci ani în lagăr.
Noutăţile editurilor din România
Editura Polirom se pregăteşte să lanseze în curând „Muzeul inocenţei" de Orhan Pamuk. Scriitorul turc a gândit acest roman timp de zece ani.
Autorul a explicat de ce a durat atât de mult până să apară cartea în librării: „Îmi scriu încet cărţile, pentru că, mai întâi, cum să vă spun... Trebuie să creezi un personaj, să-l naşti din imaginaţie, apoi să crezi în el şi mai apoi, în timp ce încerci să termini cartea, să încerci să trăieşti ca şi cum ar exista, pentru ca sufletul să asimileze acţiunile care să fie proprii personajului". Acţiunea are loc în Istanbul, oraşul natal al lui Pamuk, scriitor premiat cu Nobel în 2006.
Tot la Polirom va apărea romanul neterminat al lui Vladimir Nabokov, „The Original of Laura", publicat în 2009, în Anglia, la 32 de ani de la moartea autorului american originar din Rusia. Editura Adevărul va lansa anul acesta, în colecţia „Carte de lux", „Sir Arthur Conan Doyle - Opere alese", „F. M. Dostoi