Institutul National de Hidrologie anunta ca ne asteapta un inceput de an cu multe precipitatii si posibile inundatii.Potrivit prognozei hidrologice realizate pentru intervalul ianuarie-martie 2010, in prima luna a acestui an se estimeaza ca regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe raurile din urmatoarele bazine hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Somes, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Arges, Ialomita, Bistrita.
Din cauza cantitatilor mari de precipitatii prognozate si a variatiilor mari de temperatura (perioade alternante de temperaturi negative cu perioade cu temperaturi pozitive diurne si nocturne, inclusiv in zona montana), se pot produce cresteri importante de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, subliniaza hidrologii.
In luna februarie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe raurile din bazinele Viseului, Izei, Argesului si Ialomitei si mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sarat, Barlad si pe cele din Dobrogea.
In luna martie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe Viseu, Iza Tur si mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele Oltului inferior, pe Vedea, Putna, Rm. Sarat, Barlad si pe raurile din Dobrogea. Valori peste normalele lunare se vor inregistra pe Prahova.
In lunile ianuarie si februarie, formatiunile de gheata vor avea intensitati si extinderi variabile, mai ales pe raurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii. In functie de evolutia temperaturilor si a precipitatiilor, formatiunile de gheata vor putea produce prin evolutia lor blocaje de gheturi pe unele sectoare de rau, cu variatii importante de niveluri, indeosebi pe unele rauri din