Primul preşedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy îşi începe oficial activitatea luni, 4 ianuarie. El îşi va exercita funcţia de pilotare a celor 27 de lideri europeni în tandem cu prim-ministrul spaniol, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Primul preşedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy îşi începe oficial activitatea luni, 4 ianuarie. El îşi va exercita funcţia de pilotare a celor 27 de lideri europeni în tandem cu prim-ministrul spaniol, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Iată o situaţie inedită cu care UE se confruntă datorită intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona : europenii aflaţi multă vreme în pană de leadership au începând de astăzi o preşedinţie bicefală.
Herman Van Rompuy, ales de şefii de stat şi de guverne europene în funcţia de preşedinte stabil al Europei îşi începe activitatea acum pentru doi ani şi jumătate. El va împărţi vedeta cu Jose Luis Rodriguez Zapatero, prim-ministrul spaniol a cărui ţară asigură până în iulie preşedinţia semestrială a Uniunii.
Van Rompuy va prezida toate Consiliile Europene, adică reuniunile şefilor de stat şi de guverne organizate la Bruxelles de circa patru ori pe an şi va avea o funcţie de reprezentare.
Acest post acordă Uniunii o mai mare stabilitate şi continuitate în acţiuni, întrucât înlocuieşte în parte preşedinţiile semestriale care continuă, dar pentru subiecte de mai mică importanţă.
Van Rompuy îşi doreşte de asemenea organizarea unui summit extraordinar în februarie, care va fi axat pe strategiile de redresare economică a Europei şi pe relaţia cu ţările din Balcani.
De partea sa, Zapatero se va asigura că Spania conduce cum se cade reuniunile secundare ale miniştrilor europeni şi se va afla uneori alături de Van Rompuy în unele acţiuni de reprezentare.
În fine, Zapatero a obţinut or