În prezent încăperile speciale pentru gătit nu mai reprezintă doar atât. Tot mai mulţi români văd acest spaţiu ca pe o cameră de zi, în care să-şi petreacă timpul liber. Culorile pale, detaliile, componentele estetice, funcţionalitatea şi un mobilier încorporat sunt elementele esenţiale pentru a avea o bucătărie spaţioasă şi practică.
Prin definiţie, bucătăria este cunoscută drept acea cameră unde mamele sau bunicile noastre ne pregătesc micul dejun, prânzul sau cina. Astăzi, această încăpere a devenit una dintre cele mai populate din orice casă. „Majoritatea dintre noi preferă din ce în ce mai mult să petreacă mai mult timp în bucătărie.
Astfel, românii au început să pună cât mai mult accent pe detalii, estetic şi funcţional", spune Ioana Tomescu, designer al firmei de profil Silver Design. Şi pentru că tehnologiile au avansat tot mai mult în ultimii ani, oferta este extrem de bogată în ceea ce priveşte aparatura electrocasnică sau mobilierul.
„Produsele încorporabile aduc câteva avantaje de confort în zona de gătit, prin igienă. În momentul în care ai un produs încorporabil, problemele pe care le pune în mod curent asigurarea curăţeniei în spaţiile din jurul cuptorului clasic de exemplu, dispar", explică Ligia Muşat, promotion şi design manager al Franke România.
Rafturile şi poliţele măresc spaţiul
În orice bucătărie, fiecare perete sau colţ de cameră trebuie folosit întrutotul. „Ceea ce ne ajută sunt toate colţurile încăperii, ce trebuie valorificate la maximum prin realizarea corpurilor de mobilier cu rafturi închise şi etajere", afirmă Tomescu. În acelaşi timp însă trebuie respectată practicitatea, să fie intrumente cât mai uşor de întrebuinţat.
„De aceea, avem nevoie de flexibilitate, la felul în care se integrează produsele încorporabile în piesele de mobilier, foarte important fiind aspectul legat de uşurinţă şi siguranţă î