» In mod traditional, cresterea pretului pentru alimentele de baza are loc in Romania de indata ce se anunta scumpiri ale carburantilor, desi niciodata nu are loc procesul invers, nici chiar daca piata petrolului sau a gazelor este in scadere majora.
» Deja destule magazine vand carnea mai scump decat in ultima zi a anului trecut, iar dughenele din toata tara s-au grabit sa creasca pretul tigarilor cu mai mult de 10 la suta, chiar daca toate aceste produse erau in stoc in primele zile ale noului an.
Carnea, painea, fructele si legumele se scumpesc incepand chiar din aceste zile. Pe de o parte, aceste scumpiri fac parte din reflexul aproape neconditionat al distribuitorului roman, obisnuit sa creasca pretul alimentelor imediat ce se anunta scumpiri ale carburantilor si energiei. Pe de alta parte, carnea se va scumpi automat chiar la producator, fiindca Guvernul nu mai are voie sa le acorde subventii fermierilor, potrivit acordurilor care exista intre Romania si Uniunea Europeana. Crescatorii de ovine si bovine preconizeaza o crestere a preturilor de cel putin 50 la suta, pentru ca subventia reprezinta jumatate din costul productiei. In acelasi timp, reprezentantii fermierilor considera ca piata nu va suporta o astfel de crestere, socotind ca salvarea poate veni doar de la Bruxelles, daca accepta o derogare si permite in continuare guvernului autohton subventionarea crescatorilor de animale. Scumpirea carnii de porc este insa sub semnul intrebarii, mai cu seama ca Romania importa aproape 70 la suta din necesar. Cu toate acestea, nu este exclus ca distribuitorul sa-si aplice propria viziune privind scumpirile pentru a tine pasul cu celelalte cresteri de pret. Din cauza eliminarii subventiilor, si carnea de pui se va scumpi cu 20-30 la suta, potrivit specialistilor. In schimb, painea se va scumpi nu doar din cauza ca motorina si benzina vor fi la ra