Conducerea Fundaţiei Culturale Roşia Montană (FCRM) cere autorităţilor statului să oprească proiectul de exploatare a zăcământului aurifer din Munţii Apuseni şi să conserve situl unic în lume, pentru a fi exploatat ştiinţific şi turistic, după modelul altor astfel de aşezăminte din lume. Sursa: Mediafax Într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc şi ministrului Culturii Kelemen Hunor, organizaţia solicită demnitarilor să nu accepte înstrăinarea patrimoniului cultural naţional de la Roşia Montană către firma canadiană şi să apre situl unde se găseşte o aşezare de mineri din epoca romană.
Aceasta presupune existenţa locuinţelor minierilor, cel puţin a unui templu, cimitirul şi gura de intrare în galerii. Mai mult, un grup de specialişti francezi care au verificat zona au descoperit aici 70 de kilometri de galerii, dintre care şapte de galerii romane, unice ca frumuseţe şi complexitate.
„Ministerul Culturii, mai sensibil la interesele unei firme private”
După cum se arată în scrisoarea semnată de Ioan Piso, preşedintele FCRM, până acum Ministerul Culturii a decis ca proiectul companiei canadiene este mai important decât conservarea în interesul României a monumentului unic pe mapamond. Conform Legii 5/2000 Roşia Montană se află pe lista monumentelor de valoare excepţională.
„Minele romane echivalente din Spania, Las Medulas, celebre în toată lumea şi care atrag anual un număr imens de vizitatori, au fost declarate monument UNESCO tocmai fiindcă acolo Ministerul Culturii şi-a făcut datoria şi a cerut acest lucru. La noi, Ministerul Culturii a fost mai sensibil la interesele unei firme private decât la îndatorirea de a apăra patrimoniul naţional, iar programul elaborat în 2001 si numit pompos Alburnus Maior nu a urmărit decât să elibereze cât mai repede terenul pentru firma canadiană”, scrie Ioan Piso. Prin aces