Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) pregăteşte şi în 2010 un program de disponibilizări colective, în urma cărora 150 – 200 de mineri ar urma să îşi piardă locul de muncă.
Noul an nu aduce veşti bune pentru minerii din Oltenia, aproximativ 200 de salariaţi urmând să îşi piardă locul de muncă în 2010. Anul trecut, aproape 600 de ortaci au fost disponibilizaţi şi au primit salarii compensatorii în valoare de 30.000 de lei de fiecare. Din cauza unor probleme birocratice şi a întârzierii cu care a fost aprobată o ordonanţă de guvern care a reglementat disponibilizările colective, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a renunţat anul trecut la cei 600 de mineri abia în luna octombrie, deşi intenţiona să aplice încă din luna mai programul de concediere a salariaţilor. Pentru a evita o situaţie asemănătoare în 2010, conducerea SNLO a început să facă deja demersuri pe lângă Ministerul Economiei pentru ca disponibilizările să fie realizate, în măsura posibilităţilor, în primul trimestru din acest an.
Ultimii doi ani pentru minele de subteran
Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a declarat că în prezent aproximativ 100 de angajaţi îndeplinesc condiţiile de prepensionare, adică mai au un an sau doi până la ieşirea la pensie: „Din verificările noastre, aproximativ o sută de angajaţi îndeplinesc în 2010 condiţiile pentru disponibilizare. Sperăm să primim încă 50 – 100 de cereri pentru a realiza acel program de 150 – 200 de disponibilizări. Încercăm să obţinem sprijinul necesar pentru a aplica programul de concedieri în primul trimestru. De asemenea, până în 2012 vom mai funcţiona şi cu minele de subteran, după care, conform programelor negociate cu Uniunea Europeană, acestea îşi vor înceta activitatea. La SNLO mai funcţionează două mine de subteran de la Ploştina şi Lupoaia, unde sunt angajaţi 800 de m