Cresterea exporturilor de 3,5% anul acesta pe care o estimeaza Guvernul este considerata de firme suprarealista, dupa ce in 2009 scaderea a fost de circa 20%, pana la un volum total de 27 mld. euro.
Chiar si cu speranta cresterii exporturilor de masini prin investitia Ford la Craiova sau a exporturilor de telefoane mobile si accesorii fabricate de Nokia la Jucu, nu este o certitudine ca volumul total al exporturilor Romaniei va creste in 2010 fata de 2009.
Textilele si industria metalurgica, doua dintre cele mai importante ramuri exportatoare, este asteptat sa scada in continuare.
"Exporturile industriei textile au scazut in volum anul acesta, dar ca pondere in total exporturi am urcat de pe locul patru pe locul trei. Pentru 2010 se intrevede un volum de export mai mic decat in 2009. Ne-am fi bucurat sa putem estima o stagnare pentru anul acesta si 2009 sa ramana punctul cel mai de jos, dar ne vom reveni in forma de U, abia din 2011", spune Maria Grapini, presedintele FEPAIUS.
La sfarsitul lui 2009 au mai ramas doar 240.000 de angajati in industria textila, din cei 340.000 cati erau la sfarsitul lui 2008. Aceasta este industria cea mai "consumatoare de manopera", in timp ce celelalte ramuri exportatoare din top cinci nu depasesc cateva zeci de mii de angajati fiecare, fiind produse cu valoarea adaugata mai mare.
"Pentru 2010 speram sa nu avem o scadere a numarului de angajati mai mare de 10% in industria textila", spune Grapini.
Industria metalurgica a inregistrat anul trecut un declin semnificativ, coborand astfel de pe locul doi pe locul patru in topul exportatorilor. Industria metalurgica, reprezentata in principal de Arcelor Mittal si Mechel Targoviste, avand in total in jur de 13.000 de angajati, a avut in primele sapte luni ale anului exporturi de 2,2 mld. euro, fata de 4 mld. euro in aceeasi perioada din 2008.
Spr