Zeci de turişti şi localnici sunt aşteptaţi miercuri, în ziua de Bobotează, în staţiunea montană Straja să ia apă sfinţită de la izvoarele din munţi, de la peste 1.500 de metri altitudine. Sursa: Marius Mitrache Sfinţirea apelor se face aici conform unui ritual mai aparte: apa care urmează să fie sfinţită este adusă de salvamontişti de la toate izvoarele din masivul Straja, de la peste 1.700 de metri, iar slujba are loc la Crucea din vârful muntelui. Apa va fi sfinţită de un călugăr care slujeşte la schitul din munte.
Zeci de oameni vin în fiecare an să ia apă, pentru că, spun ei, cred că aici sunt mai aproape de Dumnezeu. „Sunt sfinţite toate izvoarele din masivul Straja. Dis de dimineaţă salvamontiştii de aici pleacă pe schiuri de tură la izvoare cu bidoane mari pe care le umplu cu apă şi mai apoi le golesc într-un butoi de 200 de litri. Este un obicei pe care îl păstrăm deja de 10 ani, iar de fiecare dată credincioşii ne sunt alături şi vin la slujbă şi să ia apă de aici din vârful muntelui”, declară Emil Părău, organizatorul evenimentului. Acesta spune că anul viitor vor lua apă până şi de la izvorul Jiului.
Vânătorii fug de preot
Vânătorii din Valea Jiului, în ziua de Bobotează, pe care o numesc de „babotează”, evită să se întâlnească cu preotul pentru a se boteza. Ei spun că în cazul în care ar primi botezul nu ar mai avea noroc de vânat deoarece există credinţa că duhurile stau în animalele sălbatice şi fug de aghiasmă şi apă sfinţită. În această zi vânătorii urcă la munte şi împuşcă peste pârâuri ca să alunge duhurile necurate.
De asemenea, momârlani, nu mănâncă nimic în această zi până când nu vine preotul să sfinţească gospodăria şi să le dea apă sfinţită. Potrivit tradiţiei, în această zi, după liturghie doar copiii care-l însoţesc pe preot mai cântă colinde speciale prin care vorbesc despre miracol