Fie că alegeţi să utilizaţi plăcile din gips-carton sau pereţii mobili pe şină tip paravan, trebuie să aveţi în vedere câteva informaţii practice care vă pot ajuta să realizaţi singuri operaţiunile. Există multe tehnologii care pot fi utilizate pentru o compartimentare eficientă a locuinţei. Unele pot fi realizate chiar şi în regie proprie.
Înainte de a proceda la compartimentarea locuinţei, trebuie să ţineţi cont de câteva elemente esenţiale. Spre exemplu, trebuie să aveţi în vedere suprafaţa totală a casei, spaţiul util necesar fiecărei camere, rolul fiecărei încăperi, precum şi impactul asupra esteticii locuinţei.
Avantajele gips-cartonului
Pentru montarea pereţilor de gips-carton, spre exemplu, există mai multe tehnici de lucru, printre care procedeul tencuirii uscate, în care panourile se monteaza cu adezivi pe un suport masiv. O altă variantă este montarea panourilor pe structuri proprii.
„Aceasta este utilizată, de obicei, în cazul suporturilor lipsite de capacitate portantă", spune arhitectul Ciprian Roboiu. Realizarea pereţilor de compartimentare cu plăci din gips-carton oferă avantajul de a putea masca instalaţiile în interiorul gol al acestora, economisindu-se, astfel, spaţiu. În plus, mascarea firelor sau ţevilor reprezintă o soluţie eficientă şi din punct de vedere estetic. De asemenea, pentru că au o masă redusă, aceşti pereţi nu afectează rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor, adaugă arhitectul.
„Dacă optaţi pentru prima variantă, trebuie să ştiţi că suportul trebuie să fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsă prin capilaritate sau de fenomenele meteorologice şi să nu fie îngheţat. Trebuie să îndepărtaţi resturile de mortar sau de beton, ceara şi uleiurile folosite la decofrare", ne sfătuieşte Cezar Filip, consultant în amenajări interioare.
În etapa următoare, panourile se vor prinde de pereţii masivi cu