Deşi ocupăm un loc codaş în Europa în privinţa pregătirii salariaţilor, atât autorităţile, cât şi patronatele sunt incapabile să atragă fonduri pentru a depăşi acest impas. Sursa: Reuters
Peste 4,2 miliarde de euro. Aceasta este suma pusă la bătaie de guvern şi de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, pentru ca România să se poată lăuda cu angajaţi competenţi în toate domeniile.
Practic, deşi nu au prea reuşit până acum, patronii, asociaţiile sindicale sau patronale şi chiar instituţiile statului ar trebui să fie în stare ca, în următorii trei ani, să întocmească proiecte destinate pre gătirii angajaţilor, cu ajutorul cărora să poată absorbi aceste fonduri nerambursabile.
Asta, cu atât mai mult cu cât ţara noastră se află în coada clasamentului european în privinţa calificării profesionale. Singurele state care stau mai prost sunt Albania şi Bulgaria.
Problemele se ţin însă lanţ: în ciuda eforturilor depuse de specialişti pentru a-i ajuta, angajatorii români pierd anual milioane de euro, deoarece sunt nu doar incapabili, ci mai ales dezinteresaţi să investească în propriii angajaţi.
Mai multe proiecte în 2009
O analiză realizată recent de Autoritatea pentru Managementul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) arată că, anul trecut, au existat, totuşi, ceva mai mulţi angajatori interesaţi să obţină fonduri pentru calificarea angajaţilor, faţă de 2008 (primul an în care s-au alocat bani pentru proiectele depuse de solicitanţii români), când numărul celor care au depus proiecte a fost „mai mult decât infim”.
„Din analiza numărului de proiecte strategice rezultă că numărul acestora a crescut de aproape trei ori în 2009 faţă de 2008”, se arată în documentul AMPOSDRU. In suficient însă, susţin spe cialiştii.
Concret, potrivi