Economic, 2010 va fi anul marilor deconturi, ajunse la ultimul termen. Trebuie sa decontam toate amanarile, toate aberatiile, toate populismele din cauza carora Romania nu are inca un capitalism cu adevarat functional.
Ca lucrurile stau asa, ne arata cifrele. Ponderea statului in economie este uriasa, 37%, dupa 4 ani de guvernare liberala si inca unul in care tot dreapta a avut premierul. Si totusi, programul de guvernare al noului cabinet, tot de dreapta, nu face decat doua referiri la privatizare, iar noii ministri par convinsi de aceasta strategie. Gabriel Sandu, de exemplu, isi face un titlu de glorie din blocarea privatizarii Postei. Iar nu ne vindem tara?
Nu orice privatizare trebuie sa fie paguboasa. Exemple ca vanzarea BCR sau a fabricii de masini din Craiova sunt modele de urmat. E drept ca privatizarea Postei a fost demonizata in campania prezidentiala si nimeni nu zice ca aceasta institutie trebuie data lui SOV, Dorin Cocos sau Dan Voiculescu, dar s-or gasi si pretendenti seriosi pentru o privatizare avantajoasa. Ar fi tragic ca marotele electorale sa domine in continuare strategia economica a Romaniei.
Alt semn de boala a economiei este ca o treime din buget se duce pe diferite ajutoare sociale de care beneficiaza jumatate din populatia Romaniei. Guvernul promite ca in cel mai scurt timp va face o reforma serioasa in domeniul protectiei sociale, astfel incat sa primeasca sprijin doar cei care au in mod real nevoie de el. Daca ne uitam insa ce buget gigantic a fost alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, parca nu ne vine a crede ca realitatea va fi la fel de curajoasa si radicala ca declaratiile.
Daca la ajutoare suntem la campioni, in materie de IMM-uri ne situam la coada clasamentului european, statistica agravata de efectele impozitului forfetar. Poate ca avem multe companii mari, in compensatie?