Vreţi să ştiţi care sunt datele până la care puteţi plăti fără penalizări taxele şi impozitele locale sau pe cele de la Secţia financiară? Consultaţi calen-darul fiscal pentru 2010.
Calendarul fiscal se adresează celor care au o locuinţă, o maşină sau românilor care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de locuinţe, dar şi persoanelor care lucrează ca liberi-profesionişti sau care au venituri din alte activităţi comerciale. Taxele şi impozitele sunt percepute de stat după un calendar întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Acesta stabileşte termenele-limită până la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie să depună la Secţia fiscală unde sunt arondaţi documentele fiscale şi să facă plăţile anticipate aferente impozitelor. Calendarul fiscal trebuie respectat deoarece depăşirea atrage penalizări.
TAXE LOCALE
Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe şi terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, şi posesorii de autovehicule, rulote, bărci cu motor ori fără motor sau de locuri de parcare şi garaje achită taxe locale. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Taxele locale se pot plăti la Direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la unităţile CEC sau la oficiile poştale din toată ţara.
ÎNCHIRIERI
Proprietarii care închiriază locuinţe, terenuri, spaţii comerciale şi industriale trebuie să meargă la secţiile financiare unde sunt arondaţi şi să depună declaraţiile privind veniturile realizate până la
15 mai. Însă cei care optează pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia financiară unde sunt arondaţi până la 31 ianuarie. Plăţile se fac trimestrial, până la 15 ma