Moneda naţională a încheiat prima zi de tranzacţionare din 2010 în creştere uşoară faţă de euro, respectiv cu 0,04 la sută pe fondul evoluţiei pozitivă a pieţei bursiere, inclusiv a celei interne, ca urmare a "efectului ianuarie".În mod tradiţional, la începutul fiecărui an are loc o creştere a cotaţiilor de pe pieţele de capital pe care specialiştii o numesc "efectul ianuarie", urmând ca spre sfârşitul primei luni a anului să aibă loc obişnuitele corecţii. Cursul de
Moneda naţională a încheiat prima zi de tranzacţionare din 2010 în creştere uşoară faţă de euro, respectiv cu 0,04 la sută pe fondul evoluţiei pozitivă a pieţei bursiere, inclusiv a celei interne, ca urmare a "efectului ianuarie".
În mod tradiţional, la începutul fiecărui an are loc o creştere a cotaţiilor de pe pieţele de capital pe care specialiştii o numesc "efectul ianuarie", urmând ca spre sfârşitul primei luni a anului să aibă loc obişnuitele corecţii.
Cursul de schimb comunicat de către Banca Naţională este de 4,2265 lei/euro, cu 0,17 bani sub nivelul înregistrat în ultima şedinţă de tranzacţionare a anului trecut, respectiv cea din data de 31 decembrie 2009.
Analiştii afirmă că leul se menţine în palierul de preţ de sfârşit de an, apreciindu-se datoritǎ cererii mai mari din decembrie dar că, fără o intervenţie a Băncii Centrale se va deprecia.
“Cel mai probabil, pe termen mediu, date fiind elementele de analizǎ fundamentalǎ, leul se va deprecia faţǎ de nivelul actual, în lipsa intervenţiilor Bǎncii Naţionale. Considerând elementele de analizǎ tehnicǎ, perechea valutarǎ EUR/RON a testat nivelul de 4,1750 la sfârşitul anului 2009, confirmând-ul ca suport puternic pentru perioada urmǎtoare. Ultimele zile au adus o reacţie ascendentǎ, cursul atingând nivelul de rezistenţǎ de 4,2350 fǎrǎ a-l depǎşi momentan. În perioada urmǎtoare consid