Piata farmaceutica locala, estimata la peste 1,8 mld. euro in 2009, ar putea avea o crestere de pana la 10% in lei anul acesta, dar si o scadere a volumelor vandute si a valorii in euro.
In linii mari, industria se asteapta sa urmeze dinamica din 2009, insa in 2010 am putea asista la mult mai multe falimente ale farmaciilor independente, cele mai expuse riscului de neincasare a banilor. Pe de alta parte, este putin probabil sa asistam la falimente ale distribuitorilor de talie mare care inca de anul acesta si-au consolidat pozitia. Si producatorii locali par, cel putin pentru moment, la adapost de insolventa. Scaderile in euro care au caracterizat anul 2009 si care s-ar putea repeta si in 2010 au luat prin surprindere jucatorii obisnuiti pana acum cu cresteri semnificative ale afacerilor (17,7% in 2008, 11,2% in 2007 si 19,2% in 2006).
Alte tendinte care ar putea caracteriza piata locala de medicamente in 2010 sunt cresterea preturilor OTC-urilor (medicamente care se elibereaza fara prescriptie), reduceri de personal in distributia de medicamente, scaderea veniturilor farmaciilor pentru cele care vor supravietui si opriri temporare de productie de catre producatorii locali. Avantajati vor fi jucatorii mari, cu resurse financiare si activitate integrata pe verticala.
O problema care insa va da batai de cap managerilor din industrie va fi asigurarea lichiditatilor, in conditiile in care marirea termenelor la care farmaciile incaseaza banii de la casele de asigurari modifica strategiile pentru intreaga industrie. Masura a fost gandita ca solutie la fondurile putine din 2009 si a permis mutarea platilor anul acesta.
In 2009, companiile au amanat zeci de lansari de produse, fiind nemultumite de preturile mici stabilite de Ministerul Sanatatii, iar multe nu si-au facut planuri legate de noi lansari nici in 2010.
Piata farmaceutica locala, esti