Spre deosebire de rezultatul alegerilor generale din 2008, Puterea are acum cu doar nouă voturi în plus faţă de Opoziţie. PDL la Putere, PSD în Opoziţie, 25 de parlamentari independenţi. Aşa arată noua structură a Legislativului, la un an de la alegerile parlamentare.
Configuraţia cu care Parlamentul intră în 2010 este mult modificată faţă de cea existentă în 2009. Una dintre principalele schimbări o constituie apariţia grupului independenţilor, care s-a închegat pe parcursul anului trecut din senatorii şi deputaţii plecaţi din partide.
Cum anul trecut a fost unul al migraţiei politice, independenţii au devenit mai numeroşi decât parlamentarii minorităţilor şi cu doar şase mai puţini decât cei ai UDMR. Conduşi de fostul deputat PSD Gabriel Oprea, independenţii sunt în prezent în număr de 25, din care 10 au părăsit partidul condus de Mircea Geoană iar 15 au plecat din tabăra liberalilor.
Din cei zece parlamentari care au decis să o rupă cu social-democraţia, şapte sunt deputaţi, iar trei sunt senatori. În urma acestor plecări, în fotoliile PSD mai rămân 107 deputaţi şi 46 de senatori. De la PNL au plecat 11 deputaţi şi patru senatori, iar numărul total al acestora face ca formaţiunea lui Crin Antonescu să fie cea care a înregistrat cel mai mare număr de dezertori. Liberalii mai numără acum 54 de deputaţi şi 24 de senatori.
Independenţii au salvat guvernul
Migraţia parlamentarilor a avut darul de a schimba raportul de forţe în Parlament. Independenţii s-au poziţionat de partea democrat-liberalilor şi au oferit PDL numărul de voturi necesar învestirii guvernului Boc. Cabinetul Boc avea nevoie de 236 de voturi în Parlament pentru a fi învestit, în timp ce PDL, UDMR şi minorităţile îi puteau asigura doar 215 voturi. Restul a venit din partea independenţilor, dar noul guvern a primit 276 de voturi favorabile, ceea ce înseamnă că 40 de voturi a